Ветеринарна клиника Vet§Care Лозенец
Ветеринар Лозенец

Стоматология

Почистване на зъбен камък

В началото предвестникът на зъбния камък е зъбната плака, която представлява лепкав бактериален биофилм, който полепва по зъбите. Когато не се почиства, с времето в нея започват да се отлагат калцификати и тя се превръща в зъбен камък. Той може да бъде разположен под венеца, както и над него. За съжаление, зъбният камък целеустремено е насочен посока корена на зъба и по този начин във времето води до гингивит и пародонтоза, а не след дълго и до загуба на зъбите. Целият този процес е свързан с бактериална инфекция, неприятен дъх (халитоза), разклащане на зъбите.

Зъбният камък се почиства с ултразвуков скалер, който е безвреден и безболезнен метод за почистване. Тази процедура изисква анестезия (упойка) на животното. След почистването на зъбния камък се извършва полиране на зъбната повърхност.

 

Изваждане на зъби

Изваждане на зъби (екстракция).Най-често се налага да отстраняваме задържани млечни зъби. При една част от дребните породи се наблюдава задържане на млечните зъби и животните имат по два реда зъби(млечни и постоянни).В такива случай се препоръчва отстраняването на млечните, защото те пречат на постоянните зъби.