Ветеринарна клиника Vet§Care Лозенец
Ветеринар Лозенец

Кардиология

Всички функционални, структурни и електрически отклонения на сърцето от нормата могат да бъдат дефинирани като сърдечни заболявания.

Кардиологията обхваща голям диапазон от състояния, включително вродени и придобити. Заболяванията могат да бъдат класифицирани по много различни характеристики – дали е имало заболяване при раждането или не, какви са причините, каква е продължителността им, клиничния статус на пациента и има ли налични анатомични и електрически изменения. 

Диагностицирането на сърдечните заболявания обикновено изисква мултимодален подход, който включва анамнезата, клиничния преглед, а също и резултати от специализирани изследвания като рентгенография, електрокардиография( ЕКГ) и ехокардиография. 

Ехокардиографията представлява използването на ултразвук за оценка на сърцето и големите прилежащи съдове, като допълва другите диагностични методи с определяне на размерите на камерите, дебелината на стените и динамичните промени по време на сърдечния цикъл. Също може да бъде видяна и анатомията и движението на клапите и да бъде измерена и оценена скоростта и посоката на кръвта през различните структури на сърцето.

Методът е незаменима част от диагностиката и определянето на тежестта на заболяванията на сърцето, перикарда и големите съдове в гръдния кош.
Ветеринарна клиника VetCare разполага в диагностичен сектор оборудван с ЕКГ, и ехограф с възможности за диагностициране и класифициране заболяванията на сърдечно съдовата система на домашният ви любимец.